Menu

Wie haat zaait, zal liefde oogsten

Bericht gemaakt op door Annemiek .

Ik had gehoopt met een vrolijk onderwerp deze serie Ditjes&Datjes te beginnen, maar dat heeft niet zo mogen zijn. Want niemand kan er omheen, om die vreselijke aanslagen vorige week in Barcelona en Cambrils. Ik kreeg donderdagmiddag een appje van een vriendin die om de hoek bij de Ramblas woont dat ze haar huis niet mocht verlaten. De Mossos (Catalaanse politie) had alles afgezet en was op zoek naar een voortvluchtige dader. Mijn hart bonkte in mijn keel en toen ik de televisie aanzette, begonnen mijn handen te trillen. De filmpjes die ik via vrienden ontving op mijn mobiele telefoon van de situatie op de Ramblas deden me onmiddellijk beseffen dat het hier niet om 1 dode ging zoals de Spaanse media op dat moment nog meldden. Het was een slagveld, letterlijk. Te gruwelijk. En ik wist dat er iets gebeurd was waar ik diep in mijn hart al heel lang rekening mee had gehouden: een aanslag in Spanje.

Na al die klote aanslagen in ondermeer Brussel, Nice en Berlijn waar zo veel slachtoffers vielen was het dus nu de beurt aan mijn geliefde Barcelona. En dan nog een plek die ik zo goed kende omdat ik er voor mijn werk vaak langs kwam. Onmiddellijk ontstond er op social media de mogelijkheid jezelf als veilig te markeren en gelukkig zag ik de ene na de andere vriend zichzelf veilig stellen. Maar ik zag nog meer. In deze dagen van collectieve woede, ongeloof en verdriet boden meer dan 8000 mensen hun hulp aan. Boden via Facebook eten, drinken, kleding en onderdak aan. Bezochten de ziekenhuizen waar de slachtoffers lagen om te tolken. Taxichauffeurs, hotels en restaurants boden hun diensten gratis aan. Er ontstonden lange rijen van mensen die vrijwillig bloed doneerden. Er waren talloze bijeenkomsten waar mensen hun solidariteit betuigden en hun innig gevoelde medeleven. Tienduizenden moslims gingen de straat op om hun woede te uiten. Eén van hen hield een spandoek omhoog: ”Wij zijn Catalanen, wij houden van dit land, wij leven onderling zo goed samen, dit moet stoppen”. Een ander hield een teddybeertje omhoog en huilde alleen maar.

Waar het gajes dood en geweld heeft gezaaid, is liefde bovengekomen.