banner omgeving: weerspiegeling in water hangende huizen Girona
Menu

Omgeving

Costa´s Spanje

Spanje heeft vele costa´s maar de kust van Girona vormt samen met de costa’s in het noorden en een aantal in het zuiden van Spanje toch wel grotendeels een van de meest ongerepte.

De Costa Brava (de woeste kust) is grotendeels authentiek gebleven. Neem de prachtige baai van Rosas, met haar kilometerslange zandstranden waar op sommige plekken zelfs in augustus bijna niemand te vinden is. In deze baai ligt ook het dorpje San Marti d’Empuries. Hier vind je Grieks-Romeinse opgravingen die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. En het oude vissersdorpje L’Escala, bekend van haar ansjovis. Hier is het in het hoogseizoen wel druk maar vanaf september weten de locals zich weer onder elkaar. En vieren dat op de terrassen. Uiteraard gespekt met het geld dat de guiri´s (toeristen) hier uitgeven.

Het dorp Cadaques met het huis van Salvador Dali is ook een aanrader. Hier tref je weliswaar het type pseudo-kunstenaars waar niet iedereen op zit te wachten maar het dorpje zelf is een aanrader. Net als het aangrenzende Cap de Creus, het ruige natuurgebied waar Dali en zijn vrouw Gala elkaar naar hartelust beminden in de eerste prille jaren van hun relatie. Overigens, ook het museum van Dali In Figueres (waar hij recent werd opgegraven om zijn DNA vast te stellen) en het kasteel Pubol, waar Gala haar immer veel jongere minnaars ontving, zijn binnen handbereik. In Pubol drijft de huishoudster van het stel samen met haar man die hun chauffeur was, een restaurant met zeer behapbare Catalaanse maaltijden.

Pyreneeën

De Pyreneeën en haar voorlopers zijn op veel plaatsen vanuit de provincie (en stad) Girona te zien. Ze liggen op de grens met Frankrijk. Hun ontstaan heeft zijn origine in een botsing van het Iberisch Schiereiland met het Europese continent ongeveer 50 miljoen jaar geleden. Het landschap is uniek, door de afwisseling van steile bergtoppen, groene glooiende hellingen, uitgestrekte bossen, diepe ravijnen, watervallen en valleien vol bloemen.

Dorpjes

Deze streek bestaat uit tal van oude dorpjes, zoals Pals, Peratallada en Monells. Mooie plekjes met prachtig gerestaureerde huizen, dorpspleinen met terrasjes waar je heerlijk kunt eten en waar je je weer even in de middeleeuwen waant. Wie de streek echt verkent zal zich verbazen over zijn rijke geschiedenis. Plof eens neer op een misschien wat gammel stoeltje op het terras van een oude kroeg waar de dorpelingen onder het genot van een carajillo (koffie met een scheutje rum, cognac of Baileys) een kaartje leggen, waar de tv op oorlogssterkte staat, de pindadoppen op de vloer worden gegooid en verbaas je over de tijd die hier echt –bijna- heeft stil gestaan.

 

baai van Rosas
Catalonië onafhankelijkheid
Stadsmuren Girona

Binnenland

Banyoles met haar beroemde meer, Besalu met haar middeleeuwse kromme brug; zonder meer de moeite van je bezoek waard. Bezoek het uitgestrekte natuurpark Aguamolls del Emporda, grenzend aan zee met haar kuddes wilde paarden en haar flora en fauna van meer dan vierhonderd verschillende diertjes en planten. Maak een dagtocht in de Pyreneeën, neem – als je geen hoogtevrees hebt- het treintje naar Val de Nuria, of neem een kijkje in de oude keramiekstad La Bisbal d’ Emporda met haar levendige vrijdagse markt.

Stad Girona

De stad (Gerunda) werd gesticht in de eerste eeuw voor Christus door de Romeinen. Het was een pleisterplaats voor de Romeinse soldaten die langs de Via Augusta vanaf Rome kwamen om hier te handelen. Het werd een gewilde plek door de gunstige ligging, centraal gelegen tussen de Pyreneeën en de stranden van de Costa Brava, en ook nog eens omgeven door vier rivieren, waaronder de Onyar. De economie is gebaseerd op landbouw, met name wijnbouw, hoewel het toerisme ook een belangrijke rol speelt. Girona heeft een cultureel karakter met het hele jaar door veel festiviteiten, markten, concerten en tentoonstellingen.
banner omgeving: baai van Rosas zonsopgang

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden?

Contact

Voor informatie of een boeking kun je ons bellen op +34 634 747 416, of mailen naar annemiek@wowgirona.com.

Je kunt ook onderstaand formulier invullen en aangeven waar je belangstelling naar uitgaat, dan nemen wij contact op.

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Telefoon

Bericht

Walk - Talk - And - Tapa - Tour

Girona - Is - All - Yours - Tour

Wine-Food-And-Fun-Tour

Relax-Taste-Tapa-And-Wine-Tour